VAKANTIE
Ongelukken kunnen overal gebeuren. Ook op vakantie. Op deze pagina vind je alle tips die ervoor zorgen dat jij veilig kunt kamperen. Zo zorgen we er samen voor dat we ongedeerd weer thuis komen.
Veilig stroomgebruik
Ook op de camping maken we vaak gebruik van een koelkast of een koffiezetapparaat. Alleen kun je niet zomaar alle elektrische apparaten meenemen op vakantie en die tegelijk aanzetten. Een te hoog stroomverbruik kan er namelijk voor zorgen dat de stoppen doorslaan.
Daarom is het goed om je te verdiepen in het stroomverbruik van de apparaten die je meeneemt. Een normale waterkoker verbruikt namelijk al snel 2000 watt. ( ampere-voltage) Dit zorgt ervoor dat je niet veel andere elektrische apparaten op hetzelfde moment kunt gebruiken. Je kunt er daarom voor kiezen om speciale camping-versies aan te schaffen. Deze zijn laag in stroomverbruik waardoor je meerdere apparaten rustig naast elkaar kunt gebruiken zonder dat er kortsluiting of brand ontstaat. Ook bestaan er omvormers en accu’s waarmee je het stroomverbruik in je caravan op een veilig niveau houdt.
Niet alleen is het goed om naar het aantal en soort elektrische apparaten te kijken, maar ook naar de bedrading en stekkers die je gebruikt. Een goed voorbereide kampeerder kan namelijk niet zonder een CEE-stekker. Deze blauwe stekker, ook wel eurostekker genoemd, is waterdicht en gezekerd. Op bijna alle campings in Europa kun je hiermee elektra afnemen. Met deze CEE-stekker en een verlengkabel, zorg je ervoor dat jouw caravan op een veilige manier is voorzien van stroom. Je kunt hier ook een neopreenkabel gebruiken van maximaal 20 meter. Deze moet dan volledig worden uitgerold.
Mocht het nu zo zijn dat jouw kampeerplek iets verder van de elektriciteitspaal ligt en je een verlengkabel of haspel nodig hebt? Rol deze dan helemaal af! Door te kiezen voor een veilige stekker en verlengkabel, voorkom je warmteontwikkeling en daarmee kortsluiting. En controleer natuurlijk voordat je op pad gaat de bedrading van je apparaten om het risico op brand te verkleinen.
LET OP! Heeft jouw caravan geen CEE-aansluiting? Plaats dan een aardlekschakelaar. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan, zoals de wanden of het aanrechtblad, geaard zijn. Zo voorkom je brand en andere ongelukken op vakantie.
Veilig omgaan met gas
Ga je kamperen en neem je een gasfles mee? Zorg er dan voor dat je de slangen van de gasflessen controleert op lekkages. Vervang deze om de twee jaar en gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen met een lengte van maximaal 1,5 meter. Twijfel je over de staat van de slangen, vraag dan vakmensen om dit te controleren.
Zijn jouw gasflessen leeg en moeten die worden gevuld? Doe dit niet zelf, maar laat dit vullen over aan erkende vulstations. Vraag deze professionals ook om advies wanneer je problemen hebt met de aansluiting van je gasfles.
En gebruik je even geen gas?
Draai dan de fleskraan dicht! ( DOEN WIJ ALTIJD )
Maar ook wanneer alles goed en veilig aangesloten is, kan het gebruik van gas op de camping gevaarlijk zijn. Zo kan er namelijk tijdens het gebruik van je gastoestel brand ontstaan. Zet deze daarom bij gebruik in een tent niet te dicht bij het tentdoek of andere makkelijk brandbare materialen. Zorg ook voor een spatscherm tijdens het koken.
En mocht je met een caravan of camper op pad gaan, denk er dan ook aan om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Op vakantie gebruiken we namelijk ook apparaten die op brandstoffen zoals olie, gas of kerosine werken. Denk bijvoorbeeld aan een kooktoestel, kachel, koelkast of lamp. Wanneer er iets kapot gaat aan het apparaat en er hierdoor een onvolledige verbranding plaatsvindt, kan het leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. Zorg er daarom altijd voor dat de ruimte goed is geventileerd en je een CO-melder hebt. Zo word je op tijd gewaarschuwd voor het levensgevaarlijke koolmonoxide.
Ga jij dit jaar kamperen? Bescherm jezelf en je reisgenoten tegen brand met een brandblusser.
Veilig barbecueën
De vakantie goed beginnen met een heerlijke barbecue? Top idee! Maar hoe barbecue je veilig? Kies altijd de juiste plek voor de barbecue. Zorg dat die op een vlakke ondergrond staat. En natuurlijk ook niet in de buurt van brandbare materialen. Denk hierbij aan synthetische kleding, een tentdoek, parasols en bosjes. Ben je met je kinderen en huisdieren op vakantie? Kies dan voor een plek waar ze niet gemakkelijk in de buurt van de hete barbecue komen. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kindje zich brandt aan de hete barbecue of dat er een voetbal per ongeluk tegen een smeulende barbecue komt…
Als je de goede plek hebt gevonden, kan het barbecueën beginnen. Kies bij het aanmaken alleen voor houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn daarvan de veiligste keuze: ze veroorzaken geen vonken. En gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof. Nooit benzine, petroleum of spiritus! Gebruik je een gasbarbecue? Plaats de gasfles dan nooit onder de barbecue, maar zet deze ernaast. Draai in geval van nood de gasfles dicht.
En ben je klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan op zijn plaats afkoelen. En probeer natuurlijk nooit een nog warme barbecue te verplaatsen. Mocht het toch fout gaan, zorg er dan voor dat je altijd een emmer met zand bij de hand hebt zodat je het vuur kunt doven.
BRON : https://brandwondenstichting.nl/kampeertips/